Miten pukeutua häihin – vinkit vieraille ja morsiusparille

In English below // Kevään kynnyksellä posti alkaa kiikuttaa kutsuja häihin. Sitä ajattelee, että onhan noihin vielä aikaa. Niinhän niihin yleensä onkin… kunnes pääpäivä onkin jo kuluvalla viikolla. Usein lahjan kanssa saattaa mennä viime tippaan, mutta pukeutumisen kanssa vielä enemmän. En tiedä teistä, mutta allekirjoittanut saattaa sovittaa eri vaihtoehtoja vielä sinä yönä, kun pitäisi nukkua kunnon yöunet näyttääkseen freesiltä toisille tärkeänä päivänä. Olen koonnut vieraille ohjeita, joiden avulla vaateahdingosta voi selvitä tällä kertaa hieman helpommin. Postauksen loppuun olen koonnut ajatuksia siitä, miten myös morsiuspari voi helpottaa vieraita valitsemaan asukokonaisuutensa.

What to wear at a wedding? You can get good hints from a wedding invitation

Miten pukeutua häihin vieraana?

Ensimmäisenä vihjeenä antaisin lukea hääkutsun tarkkaan, kun se postiluukusta kolahtaa. Varminta on seurata annettua pukukoodia ja sen etikettiä, ja rikkoa sitä vain, jos tietää pystyvänsä tekemään sen hyvällä maulla kunnioittaen juhlaparia. Jos pukukoodia ei ole erikseen mainittu, sitä voi kysellä morsiusparilta. Sulkeutuneina suomalaisina se ei aina tunnu helpoimmalta vaihtoehdolta, joten asiaa voi ajatella myös siitä näkökulmasta, keiden häistä on kyse. Millaisia persoonia ja pukeutujia he ovat? Kannattaa kiinnittää huomiota myös häiden ajankohtaan ja paikkaan. Jos hääjuhlaa vietetään ulkotiloissa, viileää ilmaa vastaan on hyvä pakata hyvän maun mukaista lämmikettä päälle. Jos juhlat kestävät pitkään, jalat kiittävät, kun ne saavat seisoskella mukavissa jalkineissa piikkikorkkareiden sijaan.

Perinteiset etiketit

Etiketit tuottavat päänvaivaa toisinaan konkarillekin. Onneksi on vaatturit, ompelijat, Google ja äiti (tai isä), joilta voi etikettiasioita tiedustella. Perusperiaatteena on se, että pukukoodi ilmoitetaan aina miehen puvun mukaan. Se, mitä mies laittaa päälleen, määrittää siis sen, kuinka nainen juhliin pukeutuu. Kun mies pukeutuu juhlaan, valkoisella paidalla ja mustalla takilla harvoin menee vikaan. Nainen saakin usein pukeutua vapaammin muutamia perusasioita unohtamatta. Alla on vielä selvitys yleisimmistä etiketeistä tiivistettyine tietopaketteineen.

 1. Tumma puku – nimensä veroinen, eli mies pukee ylleen mustan tai yönsinisen (joissakin tapauksissa myös tumman harmaan) takin sekä puvun housut yhdistettynä valkoiseen kauluspaitaan (ja liiviin) sekä taskuliinaan. Solmion tulee olla hillitty, mielellään helmen- tai hopeanharmaa, ja sen pitäisi yltää vyötärönauhan alareunaan asti. Musta solmio kuuluu hautajaisiin, ei häihin. Asun viimeistelee kalvosinnapit sekä mustat nahkakengät. Nainen saa pukeutua tällöin melko vapaasti joko leninkiin, housupukuun tai hameeseen ja puseroon. Naisen puvun värillä ei ole väliä, mutta helman pituudessa ollaankin tarkempia, eikä se saisi laskea lattiatasolle. Jalkaan vedetään asuun sopivat avokkaat ja kädessä tai olalla kiikutetaan pientä laukkua. Hatunkin saa sovittaa asukokonaisuuteen, kunhan sen muistaa riisua kello 18:n jälkeen. Takkina voi käyttää jakkua, miksei myös stoolaa tai shaaliakin.

 

 1. Saketti – tämä on tumman puvun ohella sopiva päiväjuhliin, mutta iltarientoihin saketti ei sovi. Frakin tavoin sakettiin kuuluu musta hännystakki, mutta kauluskäänteet ovat samaa kangasta kuin takki. Housut voivat olla samaa sarjaa takin kanssa, mutta myös mustaharmaa-raidalliset tai kalanruotokuvioiset käyvät. Liivi on usein takkia ja housuja vaaleampi, ellei sitä ole teetetty samasta kankaasta. Valkoisen paidan ohella kulkee mukana valkoinen taskuliina siistiksi viiruksi taiteltuna. Kaulassa koreilee solmio tai plastronhuivi. Mustat kengät ja tumma päällystakki viimeistelevät tämänkin asun. Naiset joutuvat tyytymään helmoihin, joten housupuku on jätettävä kaappiin odottamaan seuraavaa juhlaa, jossa pukukoodi antaa sellaiselle asulle myöten. Käsivarret peittävä jakkupuku tai leninki ovat saketin rinnalla oikea valinta. Hattukin sopii tähän etikettipukeutumiseen erinomaisesti.

 

 1. Frakki – pingviinipukunakin tunnettu: silkkisillä kauluskäänteillä varusteltu musta tai yönsininen hännystakki saa kaverikseen valkoisen paidan ja liivin tai vyöliivin sekä valkoisen solmukkeen. Housuista pitäisi löytyä sivuista silkkinauhat. Päällystakin tulee olla pitkä ja tumma. Kiiltonahkakenkiä tai chevreux-kenkiä ei saa unohtaa. Kun mies pukee päällensä frakin, nainen koristautuu pitkään juhlapukuun, jonka helma ei saa nousta viittä senttiä korkeammalle lattiasta. Yläosan valinta on vapaa, mutta hihattoman yläosan kaverina on hyvä olla huivi mukana. Varpaat ja rintaliivit eivät saa vilkkua, mutta sitä vastoin päätä ei saa piilottaa päähineen alle. Takiksi sopivat turkit, viitat, stoolat ja shaalit.

 

 1. Smokki – se, jonka pukukoodia noudatetaankin vain kello 18:n jälkeen. Smokki onkin ennemminkin viihdetilaisuuksien asu, joihin häät eivät yleensä lukeudu. Väriltään tämäkin usein musta tai yönsininen, mutta joissakin tilaisuuksissa värivalikoima voi olla vapaampi. Smokin kanssa nainen käyttää iltapukua.

 

 1. (Smart) Casual – joka ei varsianisesti kuulu etiketteihin, mutta on nykyään erittäin yleinen tuttavallisemmissa juhlissa, joihin häätkin usein kuuluvat. Smart casualin pukukoodi on muita selvästi sallivampi, jolloin solmionkin voi halutessaan jättää kotiin tai sen voi vaihtaa esimerkiksi rusettiin. Nainen voi pukeutua myös vapaammin, kunhan vaatteet ovat siistit ja juhlavaksi luokiteltavat.
Follow the given dress code and etiquette // Morgan McDonald, Unsplash

Muutama yleisvinkki etikettien lisäksi

 1. Valkoinen on varattu vain morsiamelle ja kokomustaakin on hyvä välttää, ellei morsiuspari muuta ilmoita. Osana asukokonaisuutta musta on kuitenkin sallittu, joten turha tuskastua, mikäli vaatekaapista ei löydy muun väristä hametta. Muista tässä tapauksessa pistää puseroon kuitenkin vähän väriä. Jos pikkumusta kaikesta huolimatta houkuttaa vaihtoehtona eniten, kannattaa yleisilme meikkeineen ja asusteineen siinä tapauksessa olla iloinen ja värikäs. Kyse on kuitenkin ilontäyteisestä juhlasta. PRO TIP: usein hääkortista saa vihiä morsiusparin tai ainakin juhlien pääväreistä. Jos haluat erottua ympäristöstä, valkkaa päällesi teemavärien vastaväriä. Jos taas haluat sulautua maisemaan, yhdistä asukokonaisuuteen jotain kutsun väreistä.

 

 1. Asukokonaisuudessa kannattaa muistaa väriharmonian säilyminen. Ennen ohjeeksi on annettu, että laukun ja kenkien värien olisi hyvä olla samaa sävyä. Nykyään tämän ohjeen saa levollisin mielin sivuuttaa. Pääasia, että kokonaisuus säilyy ehjänä niin, että se sopii kantajalleen.

 

 1. On hyvä tunnistaa, koska ihoa näkyy liikaa. Polvimittainen tai sitä pidemmät alaosat ja leningit ovat aina varma valinta. Sukkahousutkaan eivät enää nykypäivänä ole pakolliset, mutta jos sellaiset haluaa laittaa, kannattaa valita mahdollisimman ohuet ja huomaamattomat sellaiset. Olkapäiden suojaksi on hyvä ottaa mukaan esimerkiksi huivi, mikäli juhla-asuksi tuli valittua olkaimeton mekko. Ainakin kirkkohäissä olkapäät tulee piilottaa vihkiseremonian ajaksi.

 

 1. Vaatteen materiaalilla on väliä. Oli pukukoodi mikä tahansa, tietyt kankaat ovat juhlavampia kuin toiset. Arkisemmistakin kangasvalinnoista saa helposti juhlavampia esimerkiksi asusteilla, mutta myös teettämällä niistä juhlavanmallisen tuotteen. Esimerkiksi farkut ja farkkutuotteet on kuitenkin syytä jättää kotiin.

 

 1. Mukana kannattaa kuljettaa varalaukkua, -kenkiä sekä pitkähihaista, olivatpa häät missä tai milloin tahansa. Nämä voi hyvin jättää autoon, mikäli kävelymatka juhlapaikalle ei ole pitkä, miksei myös narikkaan, jos hääpaikalta sattuu löytymään sellainen. Sieltä on helppo hakea tarvitsemansa, jos esimerkiksi korkkarit alkavat puuduttaa tai hiuslakka alkaa varista olkapäille.

 

 1. Vähemmän on enemmän. Hillityt asusteet viimeistelevät asukokonaisuuden, mutta turha täyttää itseään koruilla ja koristeilla. Vaikka jokainen varmasti haluaa laittaa parasta päälleen, täytyy kuitenkin pitää mielessä, että morsiuspari ansaitsee saada osakseen suurimman huomion.
Never wear denim at a wedding

Morsiuspari: Mikä on häiden pukukoodi?

Kun suunnittelette häitä, miettikää etukäteen, millainen teema häissänne on. Jotkut tykkäävät pitää perinteiset kirkkohäät, toiset taas haluavat juhlia häänsä luonnonhelmassa. Toisilla ideana on pukea kaikki tennareihin. Toiset taas haluavat järjestää ”white partyt”, jolloin koko seurue pukeutuu valkoiseen. Jos teillä on mielessänne jokin tällainen teema, muistakaa tuoda se esiin häävieraille hääkutsussa.

Läheskään kaikilla ei ole sen suurempaa teemaa tai yhtenäistä linjaa, jota vieraidenkin halutaan noudattavan, vaikka sellaiset ovatkin yleistyneet. Silloin on varminta ilmoittaa kutsussa, millaista etikettiä haluatte vieraiden noudattavan.

Mitä tietoja vieraille ennen häitä?

Hääkutsujen välttämättömät tiedot taitavat olla itsestään selviä, mutta pieni kiteytys on aina paikallaan. Vieraiden tulee tietää häiden ajankohta, missä morsiuspari vihitään, missä itse juhlat vietetään, minkälainen ympäristö hääpaikalla on (esimerkiksi ulkohäät, latohäät, kartanohäät…) ja kuinka pitkään juhlien odotetaan kestävän. Tämän lisäksi on kohteliasta ilmoittaa jo aiemmin mainittu pukukoodi.

Tarkoitus ei tietenkään ole paljastaa kaikkia kikkojanne vaan auttaa vieraiden valmistautumista juhlaan. Esimerkiksi asun valitsemista helpottaa huomattavasti, jos tiedetään päivän venyvän aamun pikkutunneille asti tai juhlapaikan sijaitsevan sellaisella paikalla, jonne täytyy tarpoa läpi mättäiden ja lammikoiden.

Näillä eväillä toivotan kaikille häiden juhlijoille oikein ihania ja onnentäyteisiä juhlia!

There might be a theme at a wedding, "white party" for example

How to dress to a wedding – tips for guests and even a few tips to a bride and a groom

At this point it’s probably fair to say I know nothing about how these things are done in other places than here in Finland. I hope you still find some good tips you maybe will benefit in the future. If not, at least you’ll be a bit wiser about traditional Finnish wedding culture. And the best part: you’ll get a little reminder it’s not wise to leave the fitting for the night before the big day. I make that mistake every time. Don’t be like me.

How to dress to a wedding as a guest?

We all know that time of the year when a mailman starts to drop invitations into the mail boxes. When this happens, the first thing to do is to read an invitation closely. There should be mentioned the dress code. If not, you can always ask if there is one. For the Finns this would be one of a kind of a nightmare, so we automatically skip this part and start to think what kind of people a bride and a groom are. What are they usually wearing? On an invitation there are some useful hints how to dress. Where the ceremony is? What time and how long the celebration lasts?

There are some certain etiquettes how to dress in different kinds of events. You can read the most common ones for example on here.

 Some useful tips along with etiquettes

 1. At a wedding there is no place for white or entirely black looks. White color is only for a bride but of course, the color might be different. For example, I’ve read in Asia the color that a bride uses is red. (If there is an Asian reading this article, correct me if I’m wrong.) When we talk about black, it’s a classic one, but not suitable for cheerful parties like a wedding. If there is no other option than wearing a little black dress, remember to cheer up your overall look using brighter colors on your make-up and accessories. PRO TIP: On an invitation there might be showing the theme colors of a wedding. If you want to stand out use a complementary color on your outfit. If you want to blend in, then choose some color from an invitation and add it on your outfit instead.

 

 1. There is no need to worry about color matching high heels and a handbag. There are no rules how to combine colors. Only thing that matters is to find a harmony, and make an outfit look easy on the eye.

 

 1. Skin can be shown but there is a fine line when it has been shown a little bit too much. You can leave your tights at home, and it’s not too much skin shown yet if the hem length is not too high. The best length for a dress or a skirt is just under the knee or even longer. There needs to be something to cover your shoulders with a scarf for example. Shoulders must be covered at least if a wedding ceremony is held in a church.

 

 1. The clothing materials are important. Nowadays there more options to choose from such as silk or satin. Still, always remember to finish the look with more festive accessories if the material is not festive enough itself. There are some materials that are never propriate to wear in a wedding for example denim.

 

 1. Take a bigger bag, an extra pair of shoes and a suitable shirt with you. If there is a chance to leave them in a car or cloakroom, do so. You’ll never know when you need to clean up a little or change your shoes.

 

 1. Less is more. Do not decorate yourself too much. Let the bride and the groom shine. It’s their big day after all.

 

A Wedding Couple: Important infos you should give to your guests before a wedding

Guests need to know the date and the time, the place of the ceremony and the place of the wedding celebration, the milieu and the expected duration of the celebration. And of course, the dress code. Nowadays there might be wedding themes such as “White party”, “Trainers only” or “Rockabilly”. Always remember mention this on an invitation.

Certainly, there should be left some room for the aces up a wedding couple’s sleeves, so only the basic information must be revealed. The idea is to help the guests to choose their outfits without any crisis. It helps a lot when a guest knows if he or she needs to prepare to be outside the whole time or party till the dawn.

I wish all of you sweet celebrations!

Share:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *