Muovia vaatteissa ja valtamerissä

In English below // Muoviongelmaa harvemmin yhdistetään vaatteisiin. Viime vuonna yksi suurista puheenaiheista oli kuitenkin mikromuovit, joita irtoaa tekstiileistä. Ehkä aihe nousi ihmisten huulille, kun alettiin puhua vuoden turhakkeesta, fleecestä, joka saastuttaa mikromuoveineen maapalloamme. Muovi joutuu esimerkiksi pyykkien mukana hiukkasina vesistöön, sieltä edelleen eläimistöön ja lopulta meidän ruokalautasillemme. Harvinaisia eivät ole myöskään ne uutiset, miten muovisaaste on vallannut valtameret, joet ja rantaviivat. Sieltä käsin ne tuhoavat maapallon eläimistöä, ekosysteemejä ja elintilaamme.

Plastic is taking over the coastlines and the oceans (and fashion)

Muovi vaate- ja tekstiiliteollisuudessa

Kuinka moni tulee ajatelleeksi pukevansa muovia ylleen lähes päivittäin? Vaikka asian tietää, tiedostaako sitä? Luonnonkuiduista tehdyt tekstiilit eivät ole harvinaisia, mutta suurin osa tuotannosta on silti biohajoamatonta. Esimerkiksi Ylen alkuvuonna julkaisemassa artikkelissa kerrotaan, että 65 prosenttia tekstiilituotannosta koostuu sellaisista raaka-aineista, jotka eivät maadu kenties koskaan.

Vaateteollisuudessa paljon käytetyt polyesteri ja elastaani ovat molemmat keinokuituja, joiden pääraaka-aineisiin kuuluu muovi. Eivätkä nämä suinkaan ole ainoat. Muoviperäisiä kuituja ovat esimerkiksi myös akryyli, polyamidi sekä klorokuidut muiden ohella.

Kasarina, tuona kulmikkaiden hartioiden kulta-aikana, polyesterin tuotanto kasvoi räjähdysmäisesti, ja se on jatkanut nousuaan siitä lähtien. Yleisesti muovipohjaiset kuidut ovat lisääntyneet pitkin vuosikymmenten. Onneksi esimerkiksi polyesterituotteita voidaan nykyään kierrättää tekstiiliteollisuudessa. Sitä vastoin elastaania sisältävät tuotteet päätyvät todennäköisimmin kaatopaikalle, sillä ne eivät ainakaan toistaiseksi ole kuitukierrätykseen kelpaavia. Siksi kuluttajana onkin tärkeää tehdä tietoisia valintoja siitä, millaisia tuotteita ostaa, kuinka ostettuja tuotteita hoitaa ja huoltaa, ja kuinka pitkään niitä viitsii käyttää ja kuluttaa.

Töideni puolesta törmään lähes päivittäin siihen, kuinka asiakkaat etsivät luonnollisia materiaaleja muoviperäisten tekstiilien sijaan. Olemme siis melko valveutuneita siitä, mitä haemme. Vaikka meillä kuluttajina onkin lopullinen vastuu valinnoistamme, vastuu on myös tuotteiden tarjoajilla. Muodinluojienkin olisi siis aika kääntää kelkkansa kohti muovittomampaa arkea.

Muovista muotia

Muovikuidut eivät ole pelkästään katumuodin ja halpavaateketjujen käyttömateriaalia. Vaikka esimerkiksi villa-, silkki- ja nahkatuotteet ovat yleisiä luksusmuotimerkeille, on heidänkin tuotannoissaan parantamisen varaa. Etenkin jo viime vuoden puolella pidetyillä muotiviikoilla näkyi huippumuotimerkkien rivistöissä puhdasta muovia. PVC:tä ja vinyyliä käyttivät ainakin Chanel, Valentino sekä Calvin Klein, vain mainitakseni muutaman.

Tuotemerkit eivät suinkaan ole ainoita, jotka määrittelevät sen, mitä kuluttajille tarjotaan. Vinkkejä muovitrendiin pitkin viime ja tätä vuotta ovat jaelleet niin Hollywood-stylisti Rachel Zoe kuin arvostetut muotilehdetkin. Esimerkiksi Ranskan Voguessa oli taannoin kooste, kuinka PVC on tämän kesän yksi kuumimmista trendimateriaaleista. Miksi meille tarjotaan muovia, vaikka me tiedämme sen olevan haitaksi luonnolle ja loppukädessä myös meille itsellemme?

Eikä muodissa riitä se, että muovia käytetään itse myytävissä tuotteissa. Olin suorastaan häkeltynyt siitä, miten maailmanluokan luksusbrändeihin lukeutuva Prada oli sisustanut viimeisimmän muotinäytöksensä. Tässä tapauksessa viittaan tänä kesänä Milanossa pidettyihin miesten muotiviikkoihin. Valtavaan näytöstilaan oli sijoitettu vieriviereen muovisia istuimia, jotka olivat käytännössä ilmalla täytettyjä muovikuutioita. Olen koittanut selvittää, olivatko muovi-istuimet tehty kierrätysmuovista. Kuten ehkä arvaatte, en löytänyt vastausta.

Plastic has been a big trend in fashion lately // Ethan Haddox, Unsplash

Kohti muovittomampaa muotia

Onneksi on niitäkin tahoja, jotka koittavat hillitä muovin kulutusta. Onhan esimerkiksi mikromuovien käyttöä osittain rajoitettu kosmetiikan käytössä. Muoviton maaliskuu on opettanut meitä välttelemään turhia muoviesineitä tai esimerkiksi muovipussien hamstraamista supermarketeista.

Vaikka muodin saralla onkin vielä paljon tekemistä, jotta muovista päästäisiin lopullisesti eroon, on sentään jo niitäkin brändejä, jotka taistelevat muovittomamman muodin puolesta. Suomestakin löytyy sellaisia pienyrityksiä, jotka ovat keskittyneet tuotteissaan enimmäkseen luonnonmateriaaleihin. Tällainen on esimerkiksi Arela, jonka tuotteet koostuvat pääosin puuvillasta sekä kasmir- ja merinovillasta. Vaikka yritys ei täysin muoviton olekaan, on se aimoharppauksen monia muita (etenkin isoja konserneja) edellä. Toki luonnonkuitujenkin käytössä on omat ongelmansa ja haasteensa, mutta niiden käytössä on paljon merkitystä myös sillä, kuinka vastuullisesti tuotantoketjun hoitaa.

Suurimpia positiivisia odotuksenaiheita tänä kesänä oli Porterin uusi numero, joka keskittyi muovijätteeseen valtamerissä ja rannikoilla muodin näkökulmasta. Kyseisestä lehtijulkaisusta löytyy tietoa OceanPlastic tunnusmerkistä, joka on kehitelty sellaisille tuotteille, jotka on valmistettu merestä saadusta muovijätteestä. Lisäksi julkaisussa puhutaan Adidaksen suunnitelmista käyttää ainoastaan kierrätysmuovia vuoteen 2024 mennessä sekä monesta muusta toiminnasta kohti muovittomampaa muotia. Porter Magazine teki yhteistyötä Parley for the Oceansin sekä Anja Rubikin kanssa, jotka molemmat edustavat muovivapaita valtameriä. Parley for the Oceansista saa lisää tietoja heidän nettisivultaan.

When it comes to design clothes, Arela uses mostly natural materials // Arela (AW18)

Miten välttää muovin päätyminen omasta vaatekaapista valtameriin?

  1. Tarkoitus ei ole tyhjentää vaatekaappia niistä tuotteista, jotka sisältävät muoviperäisiä kuituja. Seuraavalla shoppailureissulla kannattaa kuitenkin miettiä, tarttuuko esimerkiksi akryyli- vai villaneuleeseen. Tuotelappua on hyvä vilkaista myös sillä silmällä, löytyykö tuotteesta elastaania. Joihinkin tuotteisiin se kuuluu, kuten urheiluvaatteisiin, mutta perusvaatetukseen se ei ole välttämätön. Ennen ostopäätöstä voi miettiä tätä nyrkkisääntöä: mitä puhtaampi materiaali, sen helpompaa tuotetta on huoltaa ja kierrättää. Helpottaaksesi tuotteen kierrätystä suosi luonnonkuituja tai vähintäänkin sellaisia tuotteita, jotka sisältävät vain yhtä materiaalia.

 

  1. Pese vaatteita vähemmän. Vaatteita ei nimittäin tarvitse pestä jokaisen käyttökerran jälkeen. Alusvaatteet ovat tietenkin oma lukunsa, mutta päällysvaatteita voi surutta pitää yllään useamman päivän, mikäli varsinaista likaa ei näy. Etenkin luonnonkuituisia vaatteita kannattaa kokeilla ensin tuulettaa ennen kuin ne heittää pyykkikoriin. Pesemällä vähemmän säästät meriä muovijätteeltä ja samalla tulet säästäneeksi kallisarvoista vettä.
There's no need to wash your clothes so often, use less water and save the seas from microwaste
  1. Esimerkiksi hien haju tarraa paljon pahemmin muovipohjaisiin kuin luonnosta saataviin kuituihin. Vaikka keinokuituisen tuotteen pesee, se saattaa äkkiä uuden käyttökerran aikana alkaa päästelemään ilmoille jälleen epämiellyttäviä hajuja. Siksi alustopeissa ja -hameissa kannattaakin suosia luonnonmateriaaleja (tai sellupohjaisia materiaaleja, katso materiaalisanasto täältä). Ylipäätään alusasujen käyttö vähentää päällysvaatteiden pesukertoja. Vaikka luonnonkuituisia alusasuja joutuisikin pesemään useammin, niistä ei kuitenkaan irtoa mikromuoveja toisin kuin muovipohjaisista keinokuiduista.

 

  1. Vaatteet on joka tapauksessa pakko pestä joskus. Guppyfriend on synteettisistä kuiduista (keinokuidut) valmistetuille vaatteille suunniteltu pesupussi, joka kerää mikromuovit, eikä päästä niitä veden mukana maailmalle. Kun koneellinen pyykkiä on valmis kuivattavaksi, pesupussi tulee tyhjentää asianmukaisesti nukasta ja mikromuoveista. Lisää tietoa tästä patentoidusta pesupussista saa Guppyfriendin verkkosivuilta. Jos kiinnostuit tästä tuotteesta, Guppyfriendiä Suomessa myy ainakin Partioaitta sekä Scandinavian Outdoor.

Maapallo tulee tuskin koskaan olemaan täysin muoviton, mutta voimme kuluttajina olla edesauttamassa sitä, että suuryritykset tarttuisivat hanakammin vaihtoehtoisiin keinoihin tuottaa kuituja. Muutama pieni teko saa aikaan suurempia muutoksia kuin voisi kuvitella. Kannattaa siis unohtaa sellaiset ajatukset kuin ”En mä yksistään pysty tekee mitään”. Kliseisenä vertauksena voisin sanoa, että pienistä puroista syntyy suuri virta, joka lopulta valtaa valtameret. Näin tekee myös muovi. Miksemme siis mekin?

Maybe we could try to avoid unnecessary plastic and try to save our streams and seas from a plastic invasion

Plastic is an issue in fashion – and in oceans

There are many things we know, and we see that are made of plastic, but clothes are probably not one of them. Last year there was a big fuss around microplastics, one damaging result of using synthetic materials in clothes and textiles. The knowledge about microplastics and other harm plastic is causing has already spread worldwide. Plastic isn’t only making harm for the environment, but also for us, the human beings when microplastics travel into the oceans, into the bellies of animals and fish and maybe even ours. Plastic in general, is taking over the space we’re living, destroying the oceans which are the biggest resource of oxygen we are breathing and doing a lot of harm in our ecosystem.

Plastic in textile and clothing industries

Are you wearing plastic? Because I know I am, even though it’s super easy to forget if I want to. The reason why I shouldn’t forget it, is because around 65 percent of the textile and clothing materials are not going to decompose, maybe ever. Not only the most common textile materials such as polyester and spandex (lycra) are made of plastic, but also for example acrylic, polyamide (nylon) and chlorofibre (for example PVC).

In the 80’s, when aerobic and heavy shoulders were such a trendy thing, there was a big growth of using polyester as a clothing material. And not just polyester but also other synthetic materials have been increased in textile and clothing industries over the ages. Even though some of synthetic materials can be reused, for example nowadays commonly used lycra is nothing but waste. That is why we need to make choices. Every day at my work I bump into customers asking for natural materials instead of plastic ones. So, we are making changes. We know what we are asking for. Now it is time to wait (and demand) fashion and textile industries to recall and make some changes too.

Lycra is made of plastic, and it's not easy to recycle. It's ok for example in sportswear, but not essential in casual clothes

“Plastic is fantastic”, some may say…

Plastic as a clothing material isn’t just a high street thing. Last year plastic, such as PVC and vinyl, were seen on runaways of Chanel, Valentino and Calvin Klein. And these are only a few big names among the other valued fashion houses. This fashion trend hasn’t been spreading only because of fashion designers and runaway shows. There have been fashion magazines and top stylists boosting the trend and giving tips how to look stylish when wearing PVC (for example Vogue France on this article). Why? Even though we know plastic causes nothing but harm?

This isn’t enough for the fashion brands. Even Prada, one of the biggest of big ones, used plastic elements on their interior while there were men’s fashion week held in Milan. There weren’t just few plastic decorations, but the big space had been covered with plastic cubes as seats. I tried to research if those seats were made of recycled plastic. As you may guess, I couldn’t find the answer.

…some others say: “No way!”

Not everyone is so excited about the direction the fashion and textile world have been heading over the decades. For example, a Finnish fashion brand, Arela, has dedicated to make a change. This brand uses less plastic than most fashion brands in general. They use it for example in some jerseys and packaging materials. Otherwise the brand uses mostly natural materials such as cotton, cashmere and merino wool. Even though natural materials face their own problems and difficulties, there is a huge significance how the production cycle is handled.

What I eagerly awaited this summer was Porter Magazine to release their issue about the ocean plastic. I read the issue from the moment I got it on my hands. The issue gave information about the Parley for the Oceans, their trademark “OceansPlastic”, how Adidas is going to use only recycled plastic in its products before the year of 2024 and many other things that have been and will be made to save our seas. The issue was made in collaboration with Parley for the Oceans and Anja Rubik. Both are actively trying to protect the seas from serious plastic invasion. You can read more about the Parley for the Oceans from their website.

The most of the Arela's designs are made of cotton, cashmere or merino wool // Arela (AW18)

What easy impacts can you make to save our seas?

  1. Next time you’re shopping think twice when you’re adding a product into your cart. What materials does it include? Is it better to buy an acrylic knit or a woolen one? Does it contain lycra which is overused on textiles? There are places for it such as sportswear but it’s quite useless when you’re wearing casual. A good reminder is: the purer the material (containing only one material), the easier the product is to handle after it’s useless to you.

 

  1. Don’t do your laundry so often. Of course, underwear is good to be clean (like all the clothes) but the truth is we wash our clothes more than we should. If your clothes contain only natural materials usually all they need is a little bit of wind and fresh air to be ready to wear again. When you do your laundry less you save water and save the seas from microplastics.

 

  1. The smell of sweat sticks tighter on synthetic than natural clothing materials. That is a good reason to wear tops and slips under your outerwear. Make sure those are made of natural materials. Washing them is more environmentally friendly because they don’t contain micro waste. When you avoid skin contact with synthetic materials, you need to wash your outerwear less. And again, the seas will thank you.

 

  1. In ideal world we wouldn’t need to wash our clothes at all but that is like the mission impossible., Guppyfriend has been designed to wash our synthetic clothes eco-friendlier. When you put your laundry into this washing bag it doesn’t let the microplastics go through its surface and travel from a washer to the seas. You just need to empty the bag from the microplastics after each time you’ve washed your clothes and recycle the micro waste correctly. If you’re interested to buy a Guppyfriend, you can buy one from their website. In Finland you can find this brand at least in Partioaitta and Scandinavian outdoor. If you aren’t living here, in that case you probably should Google the nearest retailer.

 

I think there is no chance to have a world without plastic but at least we as consumers can push the companies making some big changes. Forget those phrases “I cannot do anything to change the world by myself”. That’s not true. As it’s said (well, maybe just in Finland, in the land of many lakes), little creeks turn into big streams which are taking over the seas. This is what plastic does, so why don’t we?

Share:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *